In de media

Van de bank moet je het niet hebben

Van de bank moet je het niet hebben

De leukste borrels zijn het, die de gasten niet lijken te voelen als een verplicht nummer. Zoals de voorjaarspartij van LVDH Finance. Het was een van de eerste buitenborrels van het seizoen, waarop bleek hoe uiteenlopend het publiek is, dat zich aangetrokken voelt tot vastgoed-financiering.

De stemming zat er snel in, voor het uitpuilende clubhuis van de Wassenaarse golfclub Groendael. In de avondlucht kwamen de relaties bij elkaar van het LVDH-trio Wouter Langeveld, Pascal van den Heuvel en Jeroen Immink. Zij koppelen vastgoedprojecten aan vele investeerders, van wie een flink aandeel op de borrel afkwam. Zij kunnen instappen voor minimaal €100.000, voor een termijn van zes maanden tot drie jaar. Met een rendement van liefst acht procent. Tot nu toe, dan.

,,Iedereen denkt dat het makkelijk verdienen is in het vastgoed”, constateerde Stephan Brenninkmeijer, partner van Nadorp, makelaars en taxateurs in Den Haag. ,,Maar de markt is compleet veranderd! Ooit waren er tien klanten voor één project. Nu is er één klant voor tien projecten ... Je moet je steeds aanpassen. Het blijft werken!” Toch wekte het opgewekte samenzijn niet de indruk dat medelijden over de sector op zijn plaats is.

,,Er werken maar weinig mensen in het vastgoed, die er zelf in begonnen zijn”, ging Brenninkmeijer verder. ,,Vaak zijn het mensen die elders hun geld verdienden en het daarna in vastgoed stopten.”

Dit bleek in ieder geval te gelden voor veel aanwezigen. ,,Ik begon in 1976 met een slagerij", zei Jos Janssen, van de financiële holding Jomabo. Hij kwam met zijn zoon Mark Janssen en funderingspalen-ondernemer Paul Bouten speciaal uit Nijmegen voor de borrel.

,Kijk, dit doen ze”, zei Bouten terwijl hij een foto toonde van een Amsterdams herenhuis met meer verdiepingen. ,,Hier komt een hotel met 110 bedden! Ze hebben projecten op de goede plekken. In Groningen schiet zoiets bijvoorbeeld geen bal op.”

Ook voormalig vleeshandelaar Eddy de Kroes was erbij. ,,Ik ben 15 jaar geleden al met het vlees gestopt”, zei hij. ,,Ik kon geen opvolger vinden ...”

Willem Slager vertelde dat hij drie maanden geleden GEM oprichtte. ,,Daarvoor werkte ik samen met David Hart.” Hij was een van degenen die wél in het vastgoed werken, maar velen hadden een andere achtergrond. Berco van Rheeden is trainer en adviseur in lastig gedrag en hij vertelde dat hij docent is in het speciaal onderwijs. Hassan Tagi is van artiesten-booker Showbird. En Neil Currie was oorspronkelijk it’er, samen met Gijs de Regt richtte hij Evision op, dat fraai werd verkocht aan Wolters Kluwer.

,,Ik was hier de eerste investeerder!”, zei Currie. ,,Zo'n vier jaar geleden. Ik zag waar Wouter en Pascal mee bezig waren en zei ’Laat me meedoen’.” Vele anderen volgden. Onder wie bedrijfsadviseur Jeroen van Dommelen. ,,Acht procent!", jubelde hij. ,,Ik doe al een tijdje mee. Van de banken hoef je het niet te hebben!”

Frank Janssen, van het bekende tv-programma Paleis voor een Prikkie, werd door de één na de ander herkend. ,,Ik heb niets bij LVDH ingelegd, hoor”, klonk het bescheiden. ,,Ik ben een vriend van Pascal. Ik kom alleen hálen!”, lachte hij met zijn glas in de lucht.

Bron: De Telegraaf
Auteur: PIETER KLEIN BEERNINK